Je koopt vers gebrande koffiebonen die je vervolgens maalt en er een heerlijk bakje koffie mee zet. Naast misschien een filter blijf je met een hoopje koffiedrab zitten. Dat gooi je natuurlijk zo de prullenbak in, of niet…? Nou je kan er ook andere dingen mee doen. Zo kwamen wij recent twee voorbeelden tegen. De Spaanse designer Raul Lauri maakt lampen van koffiedrab. Door toepassing van druk en hitte wordt de koffiedrab hard. Door een mal te gebruiken kan je er zo allerlei vormen van maken. Met zijn lamp in de vorm van een koffiekop heeft Raul Lauri al meerdere design prijzen gewonnen.

 

Als café, koffiebar of hotel verbruik je vaak erg veel koffie en dus heb je ook erg veel koffiedrab om weg te gooien. Het Boutique hotel Strattons in Swaffham, Norfolk heeft voor zijn grote hoeveelheid koffiedrab een nieuwe bestemming gevonden, de tuinen van hotelgasten en mensen uit de buurt. Alle koffiedrab wordt gedroogd, terug gestopt in de originele verpakking en meegegeven aan de hotelgasten als ze dat willen. Velen zijn hiervoor te porren omdat de gedroogde koffiedrab vol zit met nitraat en daardoor erg geschikt is als compost voor in de tuin. Ook mensen uit de buurt van het hotel kunnen aankloppen voor een gratis portie super compost.

De actie is een groot succes en inmiddels doen meerdere horecabedrijven uit Swaffham mee. Sinds februari is er in dit Engelse stadje al 800 kilo koffiedrab hergebruikt.

Bron: Caterersearch.com